3 häftiga fiskar du kanske inte visste fanns

Havet är djupt. Men det är också fullt av spektakulära varelser. Fiskar, koraller, snäckor och mycket mer. Marinlivet är verkligen något värt att fördjupa sig inom, oftast inser man att det finns mycket man inte visste fanns. Det finns vackra vyer inom marinlivet, exempelvis koraller, djupa hav, innesjöar och forsar. Idag tänkte vi se på lite unikare ting på havets djup. Vi är säkra på att vi kan berätta om fiskar du förmodligen inte visste fanns! Vissa är finare än andra.. 

 

Världens fulaste fisk – Blobfisken

Visste du vilken världens fulaste fisk är? Blobfisken såklart. Blobfish som den heter på engelska, röstades fram som världens fulaste djur. Det är en art som lever på stora djup och sällan ses men liknar en marin Jabba the Hut. Stackaren behöver inte ens anstränga sig för att se ful ut, den har nämligen inga muskler och därmed ser den så tokig ut, och blir därmed världens fulaste fisk. Vi vet inte riktigt om den är häftig, men det är häftigt att den är utnämnd som den fulaste. 

 

Visste du att det fanns Sjö-pennor?

Sjö-penna är en fisk som har fått sitt namn utifrån utseendet. den liknar en antik fjäderpenna till utseendet. Sjöpennor lever i stort sett aldrig över ett djup på 10 meter och håller sig gärna borta från strömmar. Den ser heller inte ut som en fisk, vilket gör att många inte märker av den, såväl på bilder som om man råkar stöta på den i havet.

 

Havskatter – inte lika gosiga som vanliga katter

En fisk med gosigt namn men med skräckligt utseende. Dess utmärkande egenskap är tänderna, de är spetsiga och inte så trevliga att varken se eller bli biten av. Som tur är, så är fisken inte aggressiv så länge den inte måste skydda sig själv ovanför ytan. Det egentliga namnet är Anarhichas lupus. Detta är en fisk med karakteristiskt utseende som främst lever av kräft- och blötdjur. Alla fiskar är olika och äter olika. Vill du lära dig mer om fiskars kost generell, kan du läsa vår artikel om vad fiskar äter. Ibland blandas denna ihop med Catfish, vilket är fel. Men den felaktiga översättningen lyckas ändå få många att blanda ihop arterna. 

 

Jawfish – en havspappa!

De flesta papporna vill skydda sina ungar, dock tar Jawfish det till en extrem nivå. Efter samlaget så ger honan äggen till hanen som bevarar dem i munnen tills de kläcks, för att skydda de väl. Under den perioden så kan pappan inte äta. När äggen kläcks så simmar de små fiskarna iväg för att klara sig själva och då behöver hanen flera dagar för att återhämta sig och äta sig tillbaka i form. Med andra ord, en riktigt trogen förälder, under havets yta!

 

Blåsfisken – giftig fisk som man äter

Blåsfisken är typisk, den är sådär ful men samtidigt lite söt. Denna art är en delikatess som serveras mycket framförallt i Japan. Det är inte vem som helst som kan tillaga den, endast specialutbildade experter. Fisken är väldigt giftig och får egentligen inte säljas alls, ändå finner man den på många restauranger. Man bör vara noggrann så att den tillagas av en expertkock. Man känner sig oavsett vilket lite dålig efteråt, alla kockar lämnar medvetet kvar pyttelite gift. Den hör till de giftigaste fiskarna i världen! Blåsfisken kallas för lite olika namn; Fugu, globefish, swellfish och blowfish. Den blåser upp sig själv, därmed syns även dess taggar. Just när den är uppblåst är den lite gullig, annars är detta också en väldigt ful fisk. 

Så ser fisken som dödar dig ut om den inte är rätt tillagad!

 

Blåsfisken är näst giftigast i världen!

Stenfisken är världens giftigaste fisk. Därefter följer Blåsfisken. Giftet i stenfisken angriper celler, hjärta och blod vilket leder till förlamning och i värsta fall död, direkt efter att man ätit den. Dessa är rovfiskar och lever de tropiska delarna av Stilla havet och Indiska oceanen. Det finns många av dem, men konstigt nog sker få dödsfall. Det finns många giftiga fiskar, minst 1000 arter är kända för att ha en form av giftig substans, dock är de ovanstående två extremt giftiga och därmed värda att lyfta fram. Många vet inte ens att de existerar, ännu mindre att de är så giftiga som de är. Visste du att ovanstående fiskar fanns?

Lämna en kommentar