De 5 dyraste fiskarna i världen

Det finns många dyra fiskar i världens alla sjöar och hav. De 5 mest påkostade av dessa kommer vi att prata mer om i den här artikeln. Avslutningsvis uppmärksammar vi även hur du kan finansiera en särskilt dyr och exklusiv fisk.

 

Vilken är den dyraste fisken?

Den dyraste fisken i världen är platinum arowana, och kostar cirka 400 000 kronor. Platinum arowana är främst påkostad för att fiskarten är ovanlig, men även för att fiskarten är mycket smart. Platinum arowana-fiskar bär dessutom på en genetisk mutation, som gör att de är exklusiva.

Det förtydligar många källor, inklusive New York Post.

 

Topp 5 dyraste fiskar

  1. Platinum arowana, som kostar omkring 400 000 kr.
  2. Polka dot stingray, som kostar cirka 80 000 kr.
  3. Peppermint angelfish, som kostar cirka 25 000 kr.
  4. Masked angelfish, som kostar cirka 25 000 kr.
  5. Bladefin basslet, som kostar omkring 7 500 kr.

Nedan pratar vi mer om de dyra fiskar som precis nämnts i större detalj.

 

1. Platinum arowana – världens dyraste fisk

Den mest påkostade platinum arowana-fisken såldes för cirka 400 000 kronor på auktion. Denna fisk är mycket sällsynt, och de få platinum arowana-fiskar som lever ute i det vilda är mikrochippade redan från födseln. Platinum arowana är en stilig, dyrbar och smart fisk.

I videon nedan ser du hur vacker fisken är.

2. Polka Dot Stingray – världens dyraste rocka

Polka dot stingray är en rocka som bor under stenar och sand i Brasilien. Rockan är nästan helt svart med vita fläckar, och betraktas av många som den mest påkostade akvariefisken. Polka dot stingray är främst dyr för att den är svår att träffa på, men även för att den har säregna färger.

 

3. Peppermint angelfish – en påkostad ängelfisk

Peppermint angelfish har en röd kropp med vita ränder, och ser ut ungefär som en platt polkagris. Denna fiskart är svår att fånga. Främst då den kamouflerar sig på ett effektivt sätt, men även då den ofta befinner sig längst ner i korallreven. Peppermint angelfish är även mycket sällsynt.

 

4. Masked angelfish – en dyr fisk som bor längsmed Hawaii

Masked angelfish, eller den maskerade ängelfisken är i regel grå med en svart ansiktsbeprydnad som ser ut som en mask. Det finns även maskerade ängelfiskar i orange och svart färg, men de är inte lika vanliga. Men oavsett färg bär alla en ansiktsmask, som bidrar till att denna fiskart är exklusiv.

Nästan hela beståndet av maskerade ängelfiskar bor i rev som återfinns längs med ett fåtal öar i Hawaii. Att hitta en maskerad ängelfisk utanför Hawaii är mycket ovanligt.

 

5. Bladefin basslet – en liten men dyrbar fisk

Bladefin basslet-fiskarna hittar man i Karibien. Den är liten och gullig, men ack så svårfångad. Kroppen är randig och går i vitt och orange. Fiskarten har en medellängd på bara 3 cm, och likt alla andra fiskar i denna artikel är den en av världens mest exklusiva akvariefiskar.

 

3 sätt att finansiera dyra fiskar

 

1. Privatlån, som har en ränta på omkring 7,5 %

Om du tar ett privatlån för att köpa en dyr akvariefisk behöver du inte pantsätta något. Utöver det är räntesatsen relativt låg, och avbetalningstiden flexibel. Det är vanligt förekommande att personer som investerar i dyra akvariefiskar väljer att ta ett privatlån.

 

Läs mer: Vad äter fiskar egentligen?

 

2. Snabblån, som har en ränta på omkring 39 %

Ett snabblån ska man ta om man inte har råd att betala hyran, eller inte har råd att laga bilen för att kunna ta sig till jobbet. Mer specifikt är ett snabblån samma sak som ett nödlån. Att finansiera en dyr fisk med ett snabblån är nästan alltid en dålig idé. Främst då årsräntan är mycket hög.

 

3. P2p-lån, som har en ränta på omkring 7,5 %

Om du tar ett p2p-lån för att finansiera dina akvariefiskar är det en ränta på cirka 7,5 % som gäller. När du tar ett p2p-lån är det inte en bank som lånar ut pengar till dig, utan andra privatpersoner. Det innebär att räntan kan hållas på en låg nivå.

Men de krav som gäller för dig som låntagare är högt ställda. Om du inte har en fast inkomst blir du nästan alltid nekad ett p2p-lån. Du omfattas inte heller av den statliga insättningsgarantin när du tar ett p2p-lån.

Om du vill läsa mer om hur peer to peer-lån fungerar är Enklare en bra resurs.

Lämna en kommentar