Hur sover fiskar?

Människor behöver sova bland annat för att låta hjärnan vila från och bearbeta sinnesintryck, för att ge kroppen en chans att reglera hormoner och aktivera immunförsvaret, samt reparera celler. Majoriteten av alla djur sover av samma anledningar. Men hur fungerar det när fiskar sover?

Faktum är att en del fiskar visar mindre tydliga tecken på att överhuvudtaget sova och det har inte med säkerhet fastställts att det är något de behöver göra. Till exempel uppvisar blinda fiskar inte ett beteende som kan liknas vid sömn. Detta tror forskare beror på att de inte får visuell stimuli, vilket gör att deras hjärnor har en begränsad mängd information att bearbeta. Denna teori överensstämmer med stimfiskars mycket limiterade behov av sömn. Stimfiskar har visserligen visuell förmåga, men eftersom de mest följer övriga fiskar i stimmet använder de inte synen så mycket.

Blinda fiskar och stimfiskar hör dock till undantagen. Vanligtvis visar fiskar tecken på sömn när deras stjärtfena hänger och de är mindre påverkade av intryck från omgivningen, så som tryck, ljus och ljud. Generellt rör de sig också ner mot botten när det är dags att sova, vilket är ett sätt att söka skydd. Det finns också fiskar med särskilt välutvecklade sätt att skydda sig från externa hot under sömn. Till exempel papegojfisken, som kan skapa en kapsel av slem att sova i.

Lär dig mer om fiskar i våra andra artiklar, till exempel hur fiskar andas, om fiskar dricker vatten och vad fiskar äter.

Lämna en kommentar