Vilka fiskar kan man äta råa?

Den som är intresserad av fiskar, havet och marint liv i allmänhet är kanske särskilt nyfiken på vilka fiskar som är godast. Vi har nog alla vår favorit bland de vanligaste fiskarterna som lax, torsk och sill, men har du testat dem råa? Det ger definitivt en helt annan smakupplevelse och faktum är att de flesta fiskar går att äta råa utan några omständliga förberedelser. 

 

Variation förnöjer

 Livsmedelsverket uppmanar till intag av olika sorters fisk mellan två och tre gånger i veckan. Det är bra att variera mellan fiskarter, men också att äta dem på olika sätt. Om du vanligtvis ugnsbakar din lax, panerar din torsk och wokar din tonfisk kan det vara kul att prova de olika fiskarterna råa. Kanske kan det vara ett nytt mål att bemästra sushi-konsten hemma?

 

Viktigt att tänka på

Om du köper odlad rå fisk finns oftast inga rekommendationer gällande infrysning eller liknande. Detta kan du dock enkelt själv kontrollera genom att läsa på förpackningen eller fråga i butiken. Om du däremot fiskar själv råder Livsmedelsverket att djupfrysa fisken i -18 grader i minst tre dygn om du planerar att senare äta den rå. Detta på grund av att det inte är ovanligt med parasiter i vildfångad fisk. Att äta sådan fisk rå kan göra dig sjuk.

Tänk också på att göra geografiska efterforskningar om du äter egenfångad fisk mer än en gång i veckan. Vissa sjöar – och därmed fiskar – innehåller höga halter av kvicksilver och därför bör du vara försiktig med intaget av dessa fiskar. Särskilt barn, unga och gravida personer bör vara restriktiva med dessa typer av fiskar.

Lämna en kommentar